skip to Main Content

Theben AG 1921 - 2011: Tutustu 90 vuotta High-Techia "Made in Germany."

1921 Paul Schwenk

Thebenin juhlavuosi: 2011 Theben AG juhli 90-vuotista toimintaansa. 1921 kelloseppämestari Paul Schwenk perusti Stuttgartissa yrityksen Paul Schwenk – Apparatebau. Hän haki lyhyen ajan kuluessa kaksi patenttia ”Patentti etäaikakytkimelle” ja ”Patentti jousitoimisten kellojen sähkömoottorikäyttöiselle vetomekanismille“. 90 vuoden kuluttua Haigerlochissa toimiva perheyritys, jolla on 700 työntekijää, viisi tytäryritystä Euroopassa, myyntitoimisto Singaporessa ja edustustot yli 50 maassa, kuuluu energiatehokkaiden ja kestävien talotekniikan ohjauslaitteistojen johtaviin valmistajiin maailmassa.

Aikamatka yrityshistoriaan

Kaikki alkoi vuonna 1921 ensimmäisellä porraskytkimellä, jonka yrityksen perustaja Paul Schwenk kehitti, jotta valo ei pala portaikossa jatkuvasti. Sen myötä syntyi Thebenin ensimmäinen energiansäästötuote, joka johti 1930 suositun porrasautomaatin ELPAn kehittämiseen. Siitä lähtien nimen ympärillä on kulkenut paljon huhuja: Onko nimi syntynyt hänen lastensa etunimien ensimmäisistä kirjaimista Ellen ja Paul? Vai onko se lyhenne saksankielisistä sanoista ”Elektrischer Pendel-Automat”, sähköinen heiluriautomaatti? Olipa nimen alkuperä mikä tahansa: ELPA on tullut synonyymi korkealaatuisille Porrasvaloajastimelle ja se on vielä tänäkin päivänä tärkeä tuote.
”Käytä aikaa hyvin, se menee nopeasti!” Tämän lauseen Goethen ”Faustista” Paul Schwenk antoi kiinnittää vuonna 1928 Stuttgartin Reinburgstrasselle 103 rakennetun uuden yritysrakennuksen eteisaulan seinään. Siellä 30 työntekijää valmisti viidessä kerroksessa porrasvaloautomaatteja ja aikakytkimiä. Paul Schwenk syventyi energiaa säästävän portaikkovalaistuksen ideaan jo mestarinäytteessään vuonna 1917. Tällöin hän kehitti ”3 minuutin porrasvalokytkimen portaikon valaisimelle”. 1930 oltiin jo niin pitkällä, että ensimmäistä heilurilla ja elohopeaputkikontaktilla varustettua porrasautomaattia valmistettiin sarjatuotantona. Tästä alkoi uskomaton menestystarina. Yli 30 miljoonalla myydyllä laitteella ELPA on yhtä kuin Porrasvalon ajastin.

Paul Schwenk oli vakaumuksellinen demokraatti ja suhtautui kriittisesti Kolmanteen valtakuntaan. Stuttgartin Gestapoa paeten hän etsi itselleen sopivan talon maalta. Se löytyi Haigerlochista. Entinen ravintola Rose muuttui laajamittaisten muutosrakennustöiden jälkeen yritysrakennukseksi. Paul Schwenkin kuoleman 1944 ja vuoden 1948 valuuttareformin jälkeen hänen poikansa Paul Eberhard Schwenk aloitti yrityksen jälleenrakentamisen. Perheyritys alkoi taas pian kukoistaa. Saatiin tilauksia ja uskollisen henkilöstön rinnalle tuli uusia työntekijöitä kuten myöhempi toiminnanjohtaja Werner Herl. Rosen talo muuttui vähitellen ahtaaksi ja Hohenbergerstrassella aloitettiin uudisrakennustyöt. Uuteen rakennukseen muutti ensin osien valmistus (meistämö, poraamo ja sorvaamo) ja rakennuksen laajentamisen jälkeen muut tuotantoalueet siirtyivät myös sinne. 1970 mennessä kaikki Thebenin työntekijät olivat taas suuressa uudenaikaisessa rakennuksessa Hohenbergstrassella. Vuonna 1971 oli monia syitä juhlia. Ensinnä yritys saattoi ylpeänä muistella 50 menestyksellistä vuotta, toiseksi luvut lupasivat loistavaa tulevaisuutta: 360 työntekijää tuottivat 18 miljoona DM liikevaihtoa vuodessa. Yli 300 000 kytkinkelloa myytiin yli jo 50 maassa. Toimitusjohtaja Paul Eberhard Schwenk avarakatseisena suunnittelijana ja organisaattorina muodosti yhdessä lankonsa Werner Herlin ja hänen vaimonsa Ellen Herlin (synt. Schwenk) kanssa yrityksen johdon.

Innovaatiot syntyvät intohimosta

Menestyvä perheyritys yhdistää perinteen ja innovaation parhaat puolet. Perustajaperheiden Herlin ja Schwenkin lähes 90 vuotinen perinne on innovatiivisten ”aikaan” liittyvien tuotteiden kehittäminen. 1977 Theben haki patenttia ”kierrettäville kytkinlevyille”. Ne mahdollistavat vielä tänäänkin päivä- ja viikko-ohjelman välittömän vaihtokytkennän analogisissa kellokytkimissä ja kellotermostaateissa kuten RAMSES 782. Samana vuonna haettiin patentti ”pistorasia-ajastimelle”, jota on tällä välin myyty jo yli 30 miljoonaa kappaletta. TERMINA 1000 oli vuonna 1983 Thebenin ensimmäinen Digitaalinen kellokytkin: 2,2 kiloa ”high-techia” kätkeytyy 257 x 128 mm kokoiseen valkoiseen rasiaan. Nopeasti digitaaliset kellokytkimet muuttuivat pienemmiksi. Vain 35 mm levyisessä TR 611:sta on kuusi käyttönappia ja se on erittäin helppokäyttöinen. Noin 20 vuotta sitten Theben lähti mukaan EIB-teknologia (nykyisin KNX) kehitystyöhön ja valmisti ensimmäiset väyläkelpoiset kellokytkimet ja hämäräkytkimet. Vuodesta 1995 Theben on KNX Association jäsen ja työskentelee yhdessä muiden johtavien valmistajien kanssa tehdäkseen KNX maailmanlaajuisen standardin. 1984 tuotiin markkinoille digitaalinen kellotermostaatti RAMSES 797. Omana aikanaan innovatiivisella puhelinetäohjauksella se mahdollisti lämmityksen kytkemisen päälle kiinteän puhelinliitännän kautta, energian säästämisen ja silti lämpimään kotiin palaamisen. Intohimosta syntyvillä innovaatioilla Theben on kuluneiden 90 vuoden aikana ollut aina edelläkävijä.

Haigerlochista maailmalle

Perheyritys, jonka Paul Schwenk ja hänen vaimonsa Lydia panivat alulle 1921 Stuttgartissa, kehittyi maailmanlaajuiseksi, menestyväksi yritykseksi aikaohjauksen, valaistuksen ja ilmastoinnin ohjauksen ja talotekniikan keskitetyn KNX-ohjauksen aloilla: 1971 perustettiin ensimmäinen ulkomainen myyntiyhtiö Ranskassa ”Theben S.a.r.l.”. Tytäryrityksen PEZET GmbH für Werkzeug- und Kunststofftechnik perustamisella 1973 Madertalin teollisuusalueelle Haigerlochin päätuotantopaikan tuotantoa laajennettiin edelleen. 1992 Mailandiin perustettiin italialainen myynnin tytäryhtiö ”Theben S.r.l.”. Yritysostolla ja tytäryrityksen Timeguard Ltd. Lontoo perustamisella Theben investoi 1996 myyntiin Iso-Britanniassa. Myös OEM-ratkaisujen alueella toimintaa laajennettiin vuodesta 2001 alkaen ja muodostettiin myyntiosasto ”tts – theben technische systeme”. Yritysostolla High Technology Systems AG, Schweiz (HTS) 2007 – läsnäolotunnistimen keksijä – Theben (Schweiz) AG:stä tuli Theben HTS AG.

”Made in Germany” -laatua

Schwabenilaiset ovat tunnettuja edelläkävijän ja keksijän taipumuksistaan, sen vuoksi on luonnolliselta, että Theben on yhä uudelleen onnistunut tuomaan markkinoilla erinomaisia tuotteita ja innovaatioita. Mutta se ei ole tavallista, että tämänkokoisella yrityksellä on oma VDE-instituutin auktorisoima testilaboratorio. Siellä testataan Theben-tuotteet viimeistä yksityiskohtaa myöten ensimmäisestä ideasta eri kehitysvaiheiden kautta sarjatuotantovalmiuteen asti. Tuotannon sataprosenttinen lopputarkastus varmistaa, että toimituksen jälkeen ei tule mitään epämiellyttäviä yllätyksiä. Theben on aidosti sitoutunut alueeseen: Ei vain yrityksen toimipaikka ja tuotanto yli 25 000 m2 laajuisella alueella ole Haigerlochissa, vaan yrityksen osakkaat myös asuvat siellä.

Energiaa säästävät ratkaisut kauneimmassa muodossaan

Useimmat Theben-laitteet vaikuttavat taustalla näkymättömissä: Digitaaliset kellokytkimet tai KNX-toimilaitteet on asennettu ryhmäkeskukseen ja huolehtii sieltä energiatehokkaasta ohjauksesta. Lisäksi Thebenin tuotteet täyttävät myös optisesti korkeat vaatimukset, jonka ansiosta ne ovat saaneet monia kansainvälisiä muotoilupalkintoja.

Innolla seuraavaan 90 vuoteen

Katsaus menneeseen on aina myös katsaus tulevaisuuteen. Kestävyys ja energiatehokkuus ovat muuttuneet viime vuosina teknologia- ja tuotekehityksessä tärkeimmiksi kuin koskaan aiemmin. Tämä on kehityssuunta, jota Theben pyrkimyksellään energiaa ja luonnonvaroja säästävien ratkaisujen luomisessa vahvistaa, ja jota jatkuvasti kasvava asiakaskunta kotimaassa ja ulkomailla arvostaa. Juhlavuodelle 2011 Theben-ryhmä suunnitteli tuotteilleen, järjestelmilleen ja ratkaisuilleen ”Made in Germany” noin 100 miljoonan euron liikevaihdon.

Juhlavuoden lehdistötiedotteet ja kuvamateriaalit voit ladata tästä maksutta. Ilmoita julkaisun yhteydessä kuvalähde www.theben.de ja lähetä arkistokappale lehdistöosastollemme.

Werbung1960 Nofretete

Mistä tulee nimi Theben?

Tiesitkö, että nykyinen 365 päivän kalenterimme perustuu egyptiläiseen kalenteriin? Tuolloin 3500 vuotta sitten ”päivää” ja ”yötä” mitattiin aurinko- ja vesikelloilla. Egyptiläiset käyttivät obeliskeja aurinkokelloina. Kun ajatellaan silloisten innovaatioiden suunnatonta merkitystä nykypäivän ihmiselle, on ymmärrettävää, että yrityksen perustaja Paul Schwenk päätti vuonna 1921 ottaa egyptiläisen nimen: Theben. Theba oli muinaisegyptiläinen pääkaupunki hedelmällisessä Niilin laaksossa. 11. dynastian (noin 2134 – 1991 e.Kr.) ja myöhemmän Uuden valtakunnan (noin 1550 – 1070 eKr.) aikana sillä oli tärkeä merkitys muinaisen Egyptin historiassa

Back To Top